LoRaWAN

__________

Un protocol revoluționar pentru comunicarea IoT

LORAWAN-Techwise Electronics

Miliardele de dispozitive conectate trebuie să transmită miliarde de pachete de date 24/7/365. Prin urmare, protocolul de comunicare este o alegere critică într-o implementare reușită. Există mai multe tehnologii de comunicații fără fir utilizate de IoT. Ne vom concentra pe o tehnologie emergentă numită LoRaWAN®.

LoRaWAN® este un protocol de rețea Wide Area cu consum redus (LPWA), conceput pentru a conecta wireless la internet în rețele regionale, naționale sau globale, dispozitive ce funcționează cu baterie și vizează cerințele cheie privind Internet of Things (IoT), cum ar fi comunicare bi-direcțională, securitate end-to-end, servicii de mobilitate și localizare.

Specificația definește parametrii dispozitivului fizic (LoRa®) și protocolul (LoRaWAN®) și astfel oferă o interoperabilitate perfectă între producători, așa cum este demonstrat prin programul de certificare a dispozitivului.

În timp ce specificația definește implementarea tehnică, aceasta nu definește niciun model comercial sau tip de implementare (public, partajat, privat, întreprindere) și oferă astfel industriei libertatea de a inova și de a diferenția modul în care este utilizată. Descrierea detaliată LoRaWAN® este dezvoltată și întreținută de LoRa Alliance®: o comunitate deschisă de colaboratori.

zigbee-6lowpan-bt-3g-4g-5g

Iată o scurtă (dar nu exhaustivă listă a tehnologiilor actuale disponibile):

Bluetooth
Bluetooth este o rețea personală globală de 2,4 GHz pentru comunicații fără fir cu rază scurtă de acțiune. Transferurile de fișiere de la dispozitiv la dispozitiv, difuzoarele fără fir și căștile fără fir sunt adesea activate cu Bluetooth.

ZigBee 
ZigBee este un protocol de rețea locală (LAN) de 2,4 GHz. A fost inițial conceput pentru automatizarea și controlul clădirilor – lucruri precum termostatele fără fir și sistemele de iluminat folosesc adesea ZigBee.

6LoWPAN
6LoWPAN utilizează o comunicație bazată pe IP pentru transferuri pe rețele cu viteză de date mai mică. Este un protocol de partajare IoT ca ZigBee și este utilizat în principal pentru automatizarea casei și a clădirilor.

3G și 4G
3G a fost prima rețea celulară „de mare viteză” și este un nume care se referă la mai multe tehnologii care îndeplinesc standardele IMT-2000. 4G este generația de standarde celulare care a urmat 3G și este ceea ce majoritatea oamenilor folosesc astăzi pentru datele celulare mobile. Puteți utiliza 3G și 4G pentru dispozitivele IoT, dar aplicația are nevoie de o sursă de energie constantă sau trebuie să poată fi reîncărcată în mod regulat. Are cel mai mare cost dintre toate protocoalele.

5G
În prezent, în primele etape ale implementării, 5G este setat să fie următoarea generație de protocol de rețea celulară. Este proiectat pentru o rata de transfer ridicata și se va confrunta cu aceleași probleme ca 3G și 4G în ceea ce privește implementarea IoT.

LoRaWAN – Beneficii

Cu comunicarea sa bidirecțională, modulele de securitate integrate și serviciile aparținând atât dispozitivelor fixe, cât și de dispozitive mobile, LoRa este alegerea perfectă pentru companiile care caută o rețea extinsă pentru dispozitivele lor IoT alimentate cu baterii. LoRaWAN este utilă în special pentru transmiterea pe termen lung a datelor de telemetrie între dispozitivele cu putere redusă. Caracteristica sa cea mai benefică este capacitatea de a conecta milioane de dispozitive finale simultan. Gateway-urile LoRA cu consum scăzut de energie colectează date de la mai multe dispozitive și le partajează la o viteză cuprinsă între 0,3 și 50 kbps la distanțe mari.